Oorzaak van eetbuien

We hebben ze allemaal wel al eens gehad “een eetbui”. Maar wat is nu de oorzaak van een eetbui? Eetbuien komen vaak uit het niets hoewel we meestal op zoek zijn naar een oorzaak. Eetbuien zijn er nu eenmaal en hier moet je mee leren omgaan. Net als in de vorige blog waar ik vertel dat je je snel weer moet herpakken gaan we dit bij een eetbui ook doen. Maar je moet ook leren begrijpen waar die eetbui nu vandaan komt om ze leren te begrijpen.

Je eet te weinig

Een eetbui kan ontstaan doordat je te weinig eet. Vaak willen we iets doen aan onze voeding en gaan we te weinig eten. Na 3 dagen gaat je lichaam een signaal geven aan je brein dat je te schaars leeft. Op dit moment wordt je overlevingsmechanisme geactiveerd en zal je brein snakken naar suikers en vetten. je metabolisme wordt op een laag pitje gezet. je krijgt honger en zin in alles wat je tegenkomt. Het ideale bewijs dat afvallen niet weinig eten is. in tegendeel je krijgt het gevoel dat je weinig eet en geen resultaat ziet. Gevolg : je bent chronisch op dieet (zie vorige blog). Zorg er dus voor dat je voldoende eet. Vul je bord met groenten en eiwitten. Wees dus niet te streng voor jezelf en eet voldoende door de dag maar wel gezond.

Voeg eiwitten toe

Wanneer je meer eiwitten toevoegde aan je maaltijden zal dit lang je honger gaanstillen. Op deze manier ga je minder eiwitten krijgen. Zo eten wij in de ochtend skyr of een yoghurt met meer eiwitten en een zadentopping van “ANtoher choice” die er voor zal zorgen dat je de ochtend door komt zonder een knorrende maak. Gezonde voeding of willen afvallen wil niet zeggen da we weinig moeten eten of moeten afzien. Voeg iets meer eiwitten toe en je zal het verschil merken. Zo kan je bij een salade best wat kip – tonijn of zal toevoegen om een voldaan gevoel te krijgen. Al eens een groenteomelet geprobeerd als lunch? ook dit zorgt voor een voldaan gevoel. of de pannenkoekenmix van “ANother choice” waar meer eiwitten in zitten en perfect in je gezonde voedingspatroon past. Ook voor sporters is deze ideaal voor of na het sporten. Wanneer je namiddag kiest voor fruit kan dit snel zorgen voor een honger gevoel. Omdat fruit bestaat uit water en suikers wat soms niet voldoende is. Combineer fruit daarom met een zadentopping.

Je bent niet voorbereid

Een van de meeste oorzaken is emo – eten. hebt slecht nieuws gehad of je voelt je gewoon niet lekker die dag en je begint de schrokken. Wanneer je je slecht voelt zal suikers en vetten je niet beter laten voelen. Integendeel . probeer dus van het emo eten af te geraken en ga op zoek naar wat je echt nodig hebt op dat moment. misschien is dit wel een frisse wandeling of een knuffel? Ook dit kan dus een trigger zijn. Zorg voor voldoende ontspanning en neem een lekker kopje koffie met een gezond tussendoortje.

Tips: 

 • Bereid je goed voor !
 • Voeg eiwitten toe aan je gerechten.
 • Eet als ontbijt een eiwitrijke yoghurt en voeg er zadentopping aan toe. https://slankconcept.be/product/zadentopping-cacao/
 • Sla geen maaltijden over.
 • Kies voor de pannenkoekenmix als tussendoortje. ook ideaal voor sportershttps://slankconcept.be/product/pannenkoekenmix-natuur/
 • Combineer fruit altijd met een trage suiker (yoghurt en/of zadentopping.
 • Eet wanneer je honger hebt.
 • Wees niet te streng voor jezelf ! Eet voldoende maar wel gezond.
 • Wees niet schuldig wanneer je een eetbui hebt. Dit is een normale reactie.

Regelmatig verschijnt er een bericht op mijn gsm van personen die ik begeleid met de vraag “Ann, ik ben mijn eten vergeten. Wat moet ik nu eten? ” je hebt daar 2 keuzes : Ofwel ga je jezelf wijsmaken dat je dan aar ongezond moet eten en je besteld een pizza. Of je zorgt er gewoon voor dat je alle dagen goed voorbereid bent. Misschien is er wel een winkel dichtbij waar je iets gezond kan afhalen? Misschien kan je er voor zorgen dat er op je werk altijd wel iets is voor als je maaltijden of tussendoortjes vergeet. Laat een doosje wafels van “ANother choice” op je werk staan zodat er altijd een oplossing is. Maar de beste oplossing is natuurlijk dat wanneer je je weekplanning maakt (zie de vorige blog) dat je goed voorbereid bent en de ochtend zelf je gezonde maaltijd uit de koelkast neemt om dit te voorkomen. Gebeurd dit niet, dan zal je weinig gaan eten op de dag dat je je maaltijd vergeten bent of je tussendoortje overslaan waardoor je een eetbui kan hebben ‘s avonds. je gaat je honger negeren en uitstellen. Wat gebeurd er? Je komt ‘ s avonds thuis met razende honger , een leeg gevoel en je snakt naar iets zoet of hartig. Wie wil er nu een tomaat als je uitgehongerd bent?

 

Eet wanneer je honger hebt

Om een eetbui te voorkomen is het belangrijk dat wanneer je lichaam aangeeft dat het honger heeft dat je ook iets eet. Wanneer je gaat uitstellen zal je honger alleen maar groter worden en het risico op een eetbui dus ook. Kies voor een extra maaltijd of tussendoortje maal wel voor een gezonde tussendoortje. Hoe langer je uitstelt, hoe groter het risico op een vreetbui. het kan zijn dat je honger moeilijk aanvoelt wanneer je bv een drukke werkdag hebt. het gevaar is om een eetbui te krijgen en snel een hamburgermaaltijd naar binnen te schrokken zonder het gevoel te hebben dat je iets gegeten hebt. het gaat er o snel aan in dat je niet bewust bent van wat je gegeten hebt. Genoten heb je dus niet!

Je gevoelens onderdrukken

Een van de meeste oorzaken is emo – eten. hebt slecht nieuws gehad of je voelt je gewoon niet lekker die dag en je begint de schrokken. Wanneer je je slecht voelt zal suikers en vetten je niet beter laten voelen. Integendeel . probeer dus van het emo eten af te geraken en ga op zoek naar wat je echt nodig hebt op dat moment. misschien is dit wel een frisse wandeling of een knuffel? Ook dit kan dus een trigger zijn. Zorg voor voldoende ontspanning en neem een lekker kopje koffie met een gezond tussendoortje.

Tips: 

 • Bereid je goed voor !
 • Voeg eiwitten toe aan je gerechten.
 • Eet als ontbijt een eiwitrijke yoghurt en voeg er zadentopping aan toe. https://slankconcept.be/product/zadentopping-cacao/
 • Sla geen maaltijden over.
 • Kies voor de pannenkoekenmix als tussendoortje. ook ideaal voor sportershttps://slankconcept.be/product/pannenkoekenmix-natuur/
 • Combineer fruit altijd met een trage suiker (yoghurt en/of zadentopping.
 • Eet wanneer je honger hebt.
 • Wees niet te streng voor jezelf ! Eet voldoende maar wel gezond.
 • Wees niet schuldig wanneer je een eetbui hebt. Dit is een normale reactie.