Maak van iedere dag een maandag

In September start ik

September, de maand die we zien als een nieuwe start., net zoals in Januari is dit DE datum dat we ons voedingsgewoontes gaan aanpassen. September en januari is dan ook niet voor niets de drukste maanden van het jaar in onze praktijk.

Maar waarom zou je nu net in deze 2 maanden wel de klik kunnen maken?
Wat is er hier zo anders?

Voor de ene persoon zal het vast en zeker een dag zijn dat de kinderen weer naar school zijn en we weer meer tijd hebben om te plannen bij de andere zijn dit net de drukste maanden. Ik probeer er een beetje van af te stappen om deze 2 maanden als START te zien. Want waarom zou ik om 16 Augustus niet kunnen starten na mijn vakantieperiode. Je gaat dan nog 2weken na je verlof je lichaam veel vetten en suikers geven waardoor je nog meer gewicht moeten verliezen.

Vakantie periode

Ik geef vaak de tip mee aan mijn klanten dat je best de week voor je op vakantie gaat wat minder suikers en vetten kan eten, net zoals de week dat je terug bent na je verlof. Je lichaam heeft in de vakantieperiode heel wat suikers binnen gekregen en ook al ben je in gewicht niet bij is het toch belangrijk dat je je lichaam weer even reset. Een mooi voorbeeld vind ik leerkrachten. Het is niet simpel om deze 2 maanden je voeding aan te passen maar best is wel dat je de 2 weken verlof die je met je familie doorbrengt ziet als je zondig periode en de rest van de vakantie wel weer wat op let en je aan de 80/20 regel kan houden. Op deze manier vermijd je dat je in September 5 kg bij bent en je je niet fit voelt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan toch?

Planning

Wanneer je in een vakantie periode bent is het ook daar belangrijk om te plannen. kijk vooruit in je week. Welke momenten moet je zondigen en welke momenten ga je ook zondigen? Is een pasta in een pretpark het waard om bij te komen? Nee toch? Wel dan kan je best zorgen dat je iets mee neemt en dat kan enkel door op voorhand te weten wat je mee kan nemen. Kies dan wel voor die heerlijke pasta in een Italiaans restaurant, want deze pasta is het wel waard. Op deze manier leren we gezonde keuzes maken en uiteraard begeleiden we je hier door dat je zelf deze keuzes kan maken. We gaan dan ook niet voor niets iedere week met jullie de planning bekijken en zoeken hoe we bepaalde verplichtingen toch tot een gezond(er) einde kunnen brengen.

Maak van iedere dag een maandag

Ook heel herkenbaar.

op maandag, dinsdag en woensdag ben je goed voorbereid en heb je gezond gegeten. Op donderdag drinken we een glaasje cava en plots gaan we onze gezonde gewoontes uitstellen tot maandag. Alles wat we tegen komen gaan we nog opeten en maandag starten we echt.

NOT!

Maar de week nadien gebeurd er net hetzelfde en op deze manier blijf je in een vicieuze cirkel. Wel hoe geraak je nu uit deze cirkel? Laat je begeleiden en probeer even uit deze slechte gewoontes te geraken. nadien zal je merken dat je wel gezonde keuzes weer kan maken omdat je je net zo goed voelt zonder suikers. Je krijgt meer energie, je bent minder moe, je verliest gewicht en het is goed voor je lichaam. Dat willen we toch allemaal? Maak van iedere dag een maandag en stel niet uit tot dat de weken, maanden en zelfs jaren voorbij vliegen.

Heb je vandaag slechte gewoontes gehad, begin er dan gewoon op dat moment zelf weer aan en stel niet uit.

Vanmiddag kwam er een klant op intake en na 5 minuten zei ze ” ik ga wel pas met 2 weken starten want dan heb ik niets op staan”. Waarop ik zei dat er alle weken wel iets op staat en er geen enkel moment in je leven 7 weken niets op de planning staat. We hebben samen haar week bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat er overal een mouw aan te passen was op een gemakkelijke manier. Dus deze dame zei op het einde van het gesprek: “je hebt gelijk Ann, ik ben weer aan het uitstellen maar ik ga je raad volgen en ik start NU! Want nu ben ik gemotiveerd en nu gaan we er volledig voor”. met deze woorden kon ik mijn voormiddag heerlijk afsluiten en heb ik weer iemand overtuigd dat er geen morgen is voor je lichaam.