Wanneer we geboren worden is onze eerste voeding vaak positief en warm. We krijgen via de borst of de fles onze voeding. We connecteren met onze mama die goed voor ons zorgt. Later in onze opvoeding is dit vaak een troost.

Stop met huilen

Denk maar aan een koekje om er voor te zorgen dat de kinderen stoppen met huilen. Wanneer we aan emotie-eten doen is dit vaak zonder er bij stil te staan en genieten we zelfs niet . Hier starten we al met onze kinderen in de verkeerde richting te duwen. we proppen hun vol als beloning wanneer ze stil zijn in de wachtkamer van de dokter. Grootouders zijn hier ook erg goed in 🙂 Probeer je kind te troosten met waar hij/zij echt nood aan heeft. Misschien is dit wel een knuffel? En wanneer dit dan echt niet lukt kan je ook iets gezond aanbieden zoals druiven of bessen. Hier zijn ze lang aan bezig waardoor hun gedachten op een anders spoor gezet wordt.

Mijn kind eet geen groenten

Het is heel normaal dat een kind op zoek is naar zijn/haar smaken. Iedereen is hier anders in. Lustte jij vroeger spruiten? leer een kind geleidelijk aan groenten eten. Door de druk van de ouders en er constant op te hameren dat je kind je groenten moet opeten anders ga je niet van tafel wordt dit een dagelijkse strijd die je niet gaat winnen. De groenten die je kind niet lust worden hier nog meer in de aandacht getrokken en eten wordt gezien als een niet leuke ervaring terwijl dit een leuk gezin moment moet worden. Bovendien krijgt je kind op deze manier ook aandacht. ook al is dit negatieve aandacht wanneer je boos wordt, het is aandacht. Probeer de portie van de groenten niet te groot te nemen. Voor een kind van 1 m is een tros tomaten enorm groot in zijn/haar beleving. Wanneer je broccoli wil laten proeven, neem een stukje van 1 cm . Leg dit op het bord van je kinderen en vertel er verder niet veel over. wanneer je aan tafel gaat en het eerste wat je zegt dat je kinderen hun broccoli moeten opeten wordt deze broccoli al in de aandacht getrokken. Wanneer het wel is gelukt doe je dit met alle soorten groenten in super kleine stukjes. Gedurende een lange periode kan je telkens de portie vergroten. Lust je kind na enkele weken al broccoli, tomaten bloemkool maar de witloof niet? Dwing dan niet. jij lust ook niet alles en zeg dat hij/ zei even moet likken en dat het dan ok is voor de witloof. Enkele maanden later probeer je weer of verwerk je de witloof in een ander gerecht.

Likken aan de groenten is ook proeven

Heb je al eens geprobeerd om in de puree die je kind wel lust een klein stukje broccoli te pletten die bijna niet zichtbaar is? Tijdens de maaltijd hier niets over te vertellen en wanneer het bord leeg is vragen of de broccoli puree lekker was? Op deze manier ben jij niet de boosdoener en de mama die achter de rug groenten toevoegt maar was dit de puree die je voor zien had. Een andere truck is om een kleine beetje van de soort groenten die je kind niet lust toe te voegen (gemixt) aan de soep. Ook na het leegeten van de soep vraag je op een leuke manier. En? Wie herkent de groentjes in de soep? Bovendien is likken aan de groenten ook proeven.

Wacht af

Al ouder moet je hier even geduld mee hebben. Geef niet op na 1 poging maar probeer telkens weer opnieuw. Wanneer het echt niet lukt en je weer in de vicieuze cirkel belangd dat een maaltijd een negatief moment wordt wacht je beter enkele dagen en probeer je na een tijdje opnieuw. Sommige kinderen hebben nu eenmaal wat meer tijd nodig. Iedereen is anders !

Beloningssysteem

je kan ook werker met een beloningssysteem. Wanneer je dat klein stukje groenten hebt opgegeten krijg je een sticker. 5 stickers mag je een klein cadeautje kiezen uit de cadeautje box die je gemaakt hebt. Of ga lekker buiten voetballen, je zal zien dat dit werkt ! Eet je kind tijdens de maaltijd niets van de groenten? Ga hier dan ook niet verder op in en hamer niet telkens op het gedrag van je kind. groentjes niet op ? Dan geef je op het einde aan dat we morgen weer proberen. Op een dag zal je kind vast en zeker het cadeautje verdienen waardoor dit enkel maar stimuleert om verder te doen en meer groenten te proeven.

Tips

-Dwing je kind niet

-Blijf niet hangen in het negatieve moment

Likken is ook proeven !

-Werk met kleine stukjes groenten

-Voeg groenten toe in puree of soep (iets wat je kind wel lust)

-Werk met een belongsysteem

-Trek de lijn door, ook bij de grootouders. Een koek mag geen beloning zijn maar speel met je kinderen ipv te belonen met suikers. Je doet je kleinkinderen hier later echt geen plezier mee.