Een eetbui of emotie-eter?

Emotie-eten

Wanner we aan emotie-eten doen is dit brein loos. je staat er totaal niet bij stil en genieten doen we niet. We vinden even troost in voeding na onze zware dag maar maar we voelen ons niet beter. In tegendeel, je voelt je al snel schuldig. Bij emotie- eten ga je eten omdat je een emotie ervaart. Je gaat je ziel voeden , maar niet je lijf. Het zijn niet altijd grote hoeveelheden maar vooral suikers en vetten. Door je emotie te onderdrukken gaan ze niet verdwijnen. Integendeel ! We eten niet altijd om onze fysieke honger te stillen.

Emotionele triggers

-Je zoekt troost: Denk maar aan je kindertijd. Je huilde en je ouders beloonde je met een koek. Onze hersenen legde hier al de link tussen voeding en troost.

-Gezelligheid: Eten is een manier om verbinding te zoeken. Denk maar aan een avondje uit met familie of vrienden.

-Je verveelt je: vervelingen is de meest voorkomende oorzaak van emotie-eten/ Je gebruikt eten om je tijd te doden. Bv terwijl je je huiswerk maakt, of wanner je man een avondvergadering heeft duik jij snel in de snoepkast.

-Stress: De ene persoon gaat in de snoepkast duiken bij stress en den andere zal net weinig eten. De meest horen bij het eerst 🙂 Bij stress komt er adrenaline vrij , je bloedsuikerspiegel verhoogd en je spijsvertering zal trager werken. Chronische stress zal je cortisol verhogen. Een langdurig verhoogde cortisol veranderd de effectiviteit van het hormoon.

Checklist

Ben jij een emotie- eter of niet? Hoe meer kruisjes, hoe meer kans dat je een emotie-eter bent.

 

Ik eet uit frustratie

Ik heb er geen controle over

Ik eet om problemen te vermijden

Ik ben impulsief

Ik kan niet stoppen met eten

Ik kan moeilijk omgaan met stress

Als ik alleen ben snoep ik zodat niemand het ziet.

Tips

-Zorg voor voldoende rust – me time zodat je beter kan omgaan met stress

-Hou een eetdagboek bij

-Zoek een alternatief dan snoepen (wandelen)